blog

een hart dat nooit verliest

Muziek in coaching.

Welkom bij mijn eerste blog op zelfbewust-zijn.
Voor mensen die me goed kennen is het een bekend gegeven dat muziek mijn grote passie is. Een vriend door dik en dun. Voor mij is muziek een inspiratiebron, uitlaatklep en steunpilaar en zoveel meer. Liefde vooral. “De liefde voor muziek.” Ik zal dan ook in veel blogs muziek voorbij laten komen.

Liefde is volgens mij het meest bezongen thema in allerlei muzieksoorten. Van pop tot klassiek, het heeft veel mensen geïnspireerd om er hun hele ziel in bloot te geven. Voor mij is One van U2 een van de mooiste nummers uit de popgeschiedenis. Een nummer dat verschillende gezichten van liefde laat zien en zoals altijd is de tekst op vele manieren te interpreteren. Het mooiste is een tekst die voor meerdere interpretaties vatbaar is, waardoor het voor iedereen een eigen betekenis kan hebben. Zo is dat natuurlijk ook met One.

Op 19 november 1991 brengt U2 “Achtung Baby” uit, twee jaar nadat Bono aankondigde dat de band “moest ophouden en goed nadenken.” Het is algemeen bekend dat de band uit elkaar dreigde te vallen. Er was onmin over de muzikale richting. Bono deed er lang over om One te schrijven, terwijl de overige bandleden ondertussen de stilte moesten invullen op hun manier. Een toevallige gitaarrif van The Edge vormde voor Bono de inspiratiebron voor de tekst, die naar later bleek, de verdeeldheid in de groep heeft opgeheven. De muziekrichting werd gevonden in een parallelproces over inhoud, onderlinge verhoudingen en muziekrichting. De verhoudingen tussen David Evans (the Edge) , Larry Mullen Jr., Adam Clayton en Paul Hewson (Bono) verbeterde en nieuw succes kreeg gestalte tijdens het werken aan dit album. Het laat zien dat het hard werken is om tot een resultaat te komen. Het is vaak de stilte die nieuwe inzichten brengt en creatieve uitingen stimuleert. Dan komt creativiteit vanuit het onbewuste boven drijven.

Over het proces dat aan de basis stond van “Achtung Baby” zegt Bono dat er van alles in zijn hoofd speelde. One is een van de pareltjes en de derde single die uitkomt van dit album. Voor de meesten gaat het over twee mensen die van elkaar houden en elkaar toch pijn doen. Het is een bekend gegeven dat de verhouding met zijn vader een moeizame was. Later schrijft Bono nog een nummer over de verhouding met zijn vader, naar aanleiding van diens overlijden: “Sometimes You Can’t Make it on Your Own” van het album “How To Dismantle An Atomic Bomb”. One gaat over zoveel meer dan alleen liefde denk ik. Het gaat over één zijn, over man en vrouw, over vader, zoon en heilige geest. 

Muziek is een bruikbaar instrument in coaching en ik maak er dan ook dankbaar gebruik van. In relatie coaching bijvoorbeeld. Het stelt vragen die er toe doen: “Is it getting better, or do you feel the same?” “Will it make it easier on you now, You got someone to blame?” Het is gemakkelijker om naar de ander te kijken, dan hoef je niet aan je eigen stuk toe te komen. Of: “Did i disappoint you. Or leave a bad taste in your mouth?” “You act like you never had love, and you want me to go without”. Dit stuk laat mij zien dat je eigen pijn in een relatie je het meest bezig houdt en dat je daarbij onvoldoende stil staat bij de behoefte van de ander. Een mooi voorbeeld van kijken vanuit een meta positie. Zien en gezien worden. Dat is vaak een hele klus. “We’re one, but we’er not the same.” “Well we Hurt each other, then we do it again”….. “You ask me to enter, but ten you make me crawl…..” “One life, with each other, Sisters, Brothers.” “One life”, But we’re not the same”. Eén maar zo verschillend.

We zijn niet hetzelfde: man, vrouw, zoon, vader, moeder dochter. Ieder met een eigen stuk dat we steeds meedragen op onze weg.  Maar we leven samen en delen een liefde en een leven. ONE.

Ik wens jullie allen alvast een mooi en voorspoedig 2015. Ik wens ons allen een jaar waarin we dichter bij onszelf en elkaar mogen komen.